Apelul FOND pentru coerenta in dezvoltare

13 Mar 2009

 

Comunicat de presă

 

În contextul dorinţei exprimate în unanimitate de actorii politici şi instituţionali români de a creşte importanţa şi influenţa României la Marea Neagră, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la consecvenţa autorităţilor române de a atinge acest scop şi trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa de viziune strategică a decidenţilor. Datorită acesteia, România continuă să fie contributor net la bugetul Uniunii Europene destinat cooperării pentru dezvoltare.

 

Întrunită în Adunare Generală în perioada 12-13 martie 2009 la Bucureşti, FOND a redactat şi pregăteşte lansarea raportului „De ce are nevoie România de o politică pentru dezvoltare coerentă?”. Acesta face o analiză asupra rolului, dar şi angajamentelor României, ca membru al Uniunii Europene, pentru dezvoltarea internaţională, subliniază inconsecvenţe grave în strategia românească din domeniu şi formulează o serie de recomandări pentru redresarea şi relansarea strategiei de cooperare pentru dezvoltare internaţională a României.

 

Cele mai importante probleme semnalate în raport sunt:

·         Lipsa de interes a statului roman de a ridica profilul acestei politici atât în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cât şi la nivelul Guvernului şi al Parlamentului României;

·         Fluctuaţia de personal accentuată la nivelul Direcţiei de Asistenţă pentru Dezvoltare din cadrul MAE (3 directori au fost schimbaţi in ultimii 3 ani) culminând cu retrogradarea acestei Direcţii la rang de serviciu;

·         Bugetul acordat MAE pentru implementarea acestei politici este foarte redus. Dacă în anii 2007-2008, bugetul pentru asistenţă bilaterală a fost de circa 5 milioane Euro, în 2009, a fost redus la numai 1,9  milioane Euro.

·         Prin externalizarea celei mai mari părţi a bugetului de asistenţă pentru dezvoltare este ratat obiectivul de întărire a capacităţii autohtone de acţiune în acest domeniu (deja existente) şi se accentuează dependenţa de aranjamente externe sau multilaterale.

 

Bilanţul României în domeniul politicii de cooperare pentru dezvoltare, la doi ani de la integrarea în UE, este dezamăgitor, în contextul în care pregătirile au început încă din 2004-2005. România nu şi-a fructificat în niciun fel potenţialul imens pe care îl oferă aceasta politica si in prezent nu se bucura de beneficiile aferente.

 

În acest context, FOND adresează un apel ferm Ministerului Afacerilor de Externe şi Comisiilor de Politică Externă ale Parlamentului României de a acorda importanţa cuvenită politicii de cooperare pentru dezvoltare şi de a-şi asuma răspunderea construirii şi dezvoltării capacităţii interne de implementare a acestei politici.

 

Mai multe detalii despre Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România: http://www.fondromania.org/pagini/pagina-1.php

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Viorel Micescu - Preşedintele FOND, telefon 0751.222.001,  e-mail: viorel.micescu@centras.ro.

Anunt postat de Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS (CENTRAS)

Logare utilizatori

Creeaza cont utilizator

Creeaza contul tau de asociatie si beneficiaza gratuit de toate facilitatile sistemului eAgora
Forumular de inscriere
Solutie web TreeWorks