Coaliţia “ Opriţi Codurile!“ cere o întrevedere cu preşedintele Băsescu şi dă în judecată Guvernul

14 Apr 2009

 

Scrisoarea a fost transmisă preşedintelui României, ca urmare a lipsei de reacţie a Guvernului la solicitările reprezentanţilor Coaliţei, privind stoparea, respectiv retragerea celor patru coduri în Parlament.

Coaliţia consideră că intervenţia preşedintelui e necesară, deoarece în prezent, Parlamentul dezbate patru proiecte de acte normative profund viciate din perspectiva respectării condiiţiilor legale prealabile adoptării lor.

Reprezentanţii ONG-urilor susţin că Guvernul a aprobat şi transmis spre adoptare  Parlamentului cele patru proiecte de coduri cu încălcarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională  în administraţia publică şi a Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, în sensul că nu au existat avizele legale necesare din partea Consiliului Economic şi Social şi nici studiile de impact aferente acestor coduri.

În ceea ce priveşte proiectul Codului civil, Coaliţia „Opriţi Codurile” este de părere că  nelegalităţile au fost ceva mai ample: tezele prealabile, obligatorii a exista înainte de începerea scrierii codului, au fost adoptate la data de 2 aprilie 2009. La aceeaşi dată, Consiliul Superior al Magistraturii a dat avizul pentru proiectul Codului civil în condiţiile în care acesta trebuia să existe anterior adoptării în şedinţa de Guvern.

 

„Pe fond, este absolut derizorie încercarea Parlamentului de a finaliza într-o perioadă de o lună patru proiecte de o asemenea anvergură, proiecte care, după Constituţia României, sunt pietrele de temelie ale sistemului legislativ”, se arată în scrisoarea către preşedintele Traian Băsescu.

Semnatarii scrisorii doresc  clarificarea invocarii termenului de 15 mai, propus de Traian Băsescu, până la care Parlamentul ar trebui să adopte cele patru acte normative, în condiţiile în care nici Comisia Europeană  si nici cetăţenii nu doresc coduri afectate de vicii de procedură şi votate în pripă.


            Coaliţia Opriţi Codurile a înaintat astazi, 13 aprilie 2009, o plângere în instanţă legată de încălcarea de către Guvern a  legislaţiei prealabile elaborării celor patru coduri. Totodată, reprezentanţii Coaliţiei vor avea o întâlnire cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în data de 15 aprilie, Senatul fiind fiind prima cameră sesizată de către Guvernul României cu cele patru proiecte de lege.

           

Anunt postat de Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS (CENTRAS)

Logare utilizatori

Creeaza cont utilizator

Creeaza contul tau de asociatie si beneficiaza gratuit de toate facilitatile sistemului eAgora
Forumular de inscriere
Solutie web TreeWorks