FOND isi exprima ingrijorarea cu privire la inconsecventa politicii de cooperare pentru dezvoltare

20 Mar 2009

 

In contextul dorintei exprimate in unanimitate de actorii politici si institutionali romani de a creste importanta si influenta Romaniei la Marea Neagra, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND) isi exprima ingrijorarea cu privire la consecventa autoritatilor romane de a atinge acest scop si trage un semnal de alarma cu privire la lipsa de viziune strategica a decidentilor. Datorita acesteia, Romania continua sa fie contributor net la bugetul Uniunii Europene destinat cooperarii pentru dezvoltare.

Intrunita in Adunare Generala in perioada 12-13 martie 2009 la Bucuresti, FOND a redactat si pregateste lansarea raportului „De ce are nevoie Romania de o politica pentru dezvoltare coerenta?”. Acesta face o analiza asupra rolului, dar si angajamentelor Romaniei, ca membru al Uniunii Europene, pentru dezvoltarea internationala, subliniaza inconsecvente grave in strategia romaneasca din domeniu si formuleaza o serie de recomandari pentru redresarea si relansarea strategiei de cooperare pentru dezvoltare internationala a Romaniei.

Cele mai importante probleme semnalate in raport sunt:
• Lipsa de interes a statului roman de a ridica profilul acestei politici atat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cat si la nivelul Guvernului si al Parlamentului Romaniei;
• Fluctuatia de personal accentuata la nivelul Directiei de Asistenta pentru Dezvoltare din cadrul MAE (3 directori au fost schimbati in ultimii 3 ani) culminand cu retrogradarea acestei Directii la rang de serviciu;
• Bugetul acordat MAE pentru implementarea acestei politici este foarte redus. Daca in anii 2007-2008, bugetul pentru asistenta bilaterala a fost de circa 5 milioane Euro, in 2009, a fost redus la numai 1,9  milioane Euro.
• Prin externalizarea celei mai mari parti a bugetului de asistenta pentru dezvoltare este ratat obiectivul de intarire a capacitatii autohtone de actiune in acest domeniu (deja existente) si se accentueaza dependenta de aranjamente externe sau multilaterale.

Bilantul Romaniei in domeniul politicii de cooperare pentru dezvoltare, la doi ani de la integrarea in UE, este dezamagitor, in contextul in care pregatirile au inceput inca din 2004-2005. Romania nu si-a fructificat in niciun fel potentialul imens pe care il ofera aceasta politica si in prezent nu se bucura de beneficiile aferente.

In acest context, FOND adreseaza un apel ferm Ministerului Afacerilor de Externe si Comisiilor de Politica Externa ale Parlamentului Romaniei de a acorda importanta cuvenita politicii de cooperare pentru dezvoltare si de a-si asuma raspunderea construirii si dezvoltarii capacitatii interne de implementare a acestei politici.

Mai multe detalii despre Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania: http://www.fondromania.org/pagini/pagina-1.php

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Viorel Micescu - Presedintele FOND, telefon 0751.222.001,  e-mail:
viorel.micescu@centras.ro.

Anunt postat de Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS (CENTRAS)

Logare utilizatori

Creeaza cont utilizator

Creeaza contul tau de asociatie si beneficiaza gratuit de toate facilitatile sistemului eAgora
Forumular de inscriere
Solutie web TreeWorks